רישום פטנטים

חשבתם על רעיון חדש למוצר שהולך להיות מהפכני ולגלגל מיליונים. מה השלב הבא? כדי שאחרים לא יעתיקו את המוצר החדש וירכבו על ההצלחה שלכם, עליכם לרשום פטנט. כאשר לא רושמים פטנט על המצאה, אחרים יכולים להעתיקה כאוות נפשם ולנגוס לכם ברווחים. אבל איך עושים את זה? מה העלויות? איך אני יודע שלא המציאו את זה במקום אחר בעולם? ריכזנו עבורכם תשובות למספר שאלות חשובות ביותר בנושא רישום פטנטים.

מהו פטנט?

כאשר נולד רעיון שעתיד לשנות מציאות קיימת, מאפשרת המדינה לרשום אותו כפטנט, משמע המדינה נותנת זכות בלעדית לבעל ההמצאה על מימוש מסחרי של ההמצאה, לפרק זמן מוגבל. בפרק הזמן המוגבל ניתן למנוע מאחרים למכור, להעתיק או להשתמש בפטנט שנרשם. בהגבלה זו, מעודדים פיתוח טכנולוגי והמצאות חדישות, מבלי לחשוש לחלוק את הידע עם כלל הציבור ולהבטיח שיפור והשתכללות כל הזמן.

אך לא ניתן לרשום פטנט על כל המצאה, ובפועל יש הרבה יותר המצאות מפטנטים. פטנט נרשם על תהליך ייצור או מוצר, אך לא ניתן לרשום על גילוי חדש, תיאוריה או רעיון שיווק. לכן לפני התקדמות בהליך, אשר כרוך בעלויות כספיות, יש לבצע חיפוש מקצועי ורצוי להסתייע עם עורך דין קניין רוחני המתמחה בדיני פטנטים שידע לחפש בצורה מעמיקה ומקצועית.

איך מתחילים?

כדי שהפטנט יוכר על ידי המדינה יש לבצע הליך רישום. אך לפני שפונים להליך הרישום יש לבצע בדיקה מקדימה ולערוך חיפוש פטנטים מקצועי על ידי עורך דין דיני אינטרנט מנת לבדוק שלא קיים כבר פטנט זהה.

כדי להגיש בקשה לרישום פטנט יש לעמוד במספר קריטריונים, שהעיקריים הם חידוש והתקדמות המצאתית ביחס לפרסום האחרון. חיפוש ובדיקה מקדימה יבטיחו עמידה בתנאים אלה, ויוודאו כי אכן מדובר בהמצאה חדשה והרעיון עוד לא קיים.

אלו תנאי סף, ורק לאחר עמידה בהם נתקדם לשלב הבא – הרישום.

בקשה לרישום פטנט

הליך הרישום הוא הליך פורמלי המתבצע ברשם הפטנטים בירושלים ומתחיל בהגשת בקשה לרישום הפטנט. הבקשה צריכה לכלול מספר פרטים טכניים, בין היתר את שם הממציא ופרטי ההמצאה (תיאור מפורט והסבר על ההמצאה, דרכי ביצוע, שרטוטים שונים וכדומה).

לאחר הגשת הבקשה לרשות הפטנטים, הרשם מאשר את הגשת הבקשה מה שקובע את תאריך הבכורה, וזהו התאריך הקובע לקבלת הבקשה ותחילת ההליך, אשר יכריע לגבי תקופת ההגנה במידה ויתקבל הרישום.

השלב הבא- בחינת הבקשה

לאחר הגשת הבקשה, רשם הפטנטים בוחן את הבקשה לפני אישורה. במהלך הליך הבחינה, אשר עשוי להימשך מספר שנים, בודק הרשם אם הבקשה עומדת בדרישות המשפטיות. לצד הדרישות שהזכרנו לעיל, חדשנות והתקדמות המצאתית, נדרש כי בהמצאה תהיה תועלת וכי ניתן להגשימה. על כן, חשוב לדייק בהגשת הבקשה, ולבצע אותה בעזרת עורך דין קניין רוחני המתמחה בדיני פטנטים ויסייע בהגשת בקשה שתכלול את כל הפרטים הנדרשים.

במהלך הליך הבחינה אין עדיין לבעל הפטנט זכויות משפטיות אלא רק בקשה לרישום. במקרים מיוחדים בהם נתקל בעל הבקשה בהפרות ומעוניין לאכוף את זכויותיו ניתן לבקש לזרז את הליך הבחינה.

בסיום הבחינה מפרסם הרשם הודעה לציבור על ההמצאה, וכל עוד לא עלו התנגדויות הפטנט יירשם. רישום הפטנט תקף ל-20 שנה מיום תאריך הבכורה, בכפוף לתשלום אגרות חידוש מידי תקופה לפי כללי המדינה בה נרשם הפטנט.

האם הרישום תקף בכל העולם?

רישום הפטנט הוא הליך טריטוריאלי, ולכן מוגבל למדינה שאפשרה את רישומו. ישנן 3 אפשרויות רישום:

  1. רישום בישראל בלבד
  2. רישום PTC
  3. רישום פרוביזורי בארה"ב.

לאחר הגשת הבקשה בישראל, עומדת לבעל ההמצאה תקופה בת 12 חודשים בה קיימת אפשרות לרישום במדינות נוספות בעולם.

הרישום לא יהיה תקף במדינות אחרות בהן לא הוגשה הבקשה, ויש להגיש בקשה נפרדת בכל מדינה נוספת בה רוצים לבצע רישום.

מהו רישום PTC?

Patent Cooperation Treaty או בקיצור PTC, היא אמנה עליה חתומות 150 מדינות, שהתאגדו לצורך שיתוף פעולה לרישום פטנטים באופן בינלאומי באמצעות נוהל אחיד.

על מנת להקל על הרישום ברחבי העולם, מאפשרת האמנה להגיש בקשת רישום פטנט במדינות שונות. בקשה זו עוברת הליכי בחינה מקדימים, ובסיומה מגישה הרשות המרכזית לחיפוש פטנטים, חוות דעת מפורטת ודו"ח חיפוש פטנטים דומים במדינות בהן מבקש בעל המצאה לרשום את הפטנט.

בהליך זה, תחילה מוגשת בקשה במדינה אחת אשר קובעת את תאריך הבכורה, ותאריך זה תקף בכל המדינות החתומות באמנה. מיום תאריך הבכורה, עומדים לרשותו 30 חודשים בהן יוכל לקבל החלטה איפה לרשום את הפטנט.

בהתאם לדו"ח יוכל בעל ההמצאה להחליט האם להמשיך את ההליך, באילו מדינות, ובמידה וירצה יוכל לתקן את בקשת הפטנט כך שתעמוד בקריטריונים (אם נמצא בדו"ח כי אינו עומד).

מהו רישום פרוביזורי?

ארה"ב מאפשרת הליך בו מוגשת בקשה זמנית לפטנט, המקנה זכות רישום ראשונית למשך שנה אחת. זהו הליך מהיר, יחסית זול, המאפשר מרחב תמרון ואינו דורש עמידה בתנאים המחמירים של הגשת פטנט. אולם מדובר בבקשה זמנית, אשר מאפשרת הגנה לשנה אחת בלבד, ובתומה במידה ולא נעשה רישום פגה ההגנה.

הליך זה יעיל בעיקר כאשר ההמצאה עומדת בפני פרסום ברבים, ובעל ההמצאה טרם החליט באופן סופי באילו מדינות ירצה לבצע רישום, מהו המוצר הסופי, מהם הפרטים הטכניים, וכך מתאפשרת לו הגנה ללא הדרישות המחמירות של רישום פטנט בהליך רגיל.

לסיכום, הליך רישום הפטנט הוא חשוב ומשמעותי, אך עשוי להיות מבלבל והאפשרויות העומדות בפני בעל ההמצאה הן רבות, כשלכל החלטה השלכה על העלויות והזכויות המשפטיות.

כדי לקבל הגנה מלאה ובטוחה מומלץ להסתייע בעורך דין קניין הרוחני המתמחה ברישום פטנטים אשר יצעיד אתכם בדרך המתאימה לכם וימנע מכם טעויות מיותרות.

אהבת את המאמר?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin